Surinaamse bami met kip

Recept: Surinaamse bami met kip

 

Surinaamse bami met kipAls ik geen zin heb om te koken loop ik vaak even naar de Surinaame toko bij ons om de hoek. Je kunt daar terecht voor roti, bami, nasi en nog 100 andere lekkere dingen. De overeenskomst? Het is allemaal superlekker. Omdat ik de smaak van de bami zo lekker vind, dacht ik altijd dat het erg ingewikkeld was om hem zelf te maken. Ik haalde hem dus steevast af. Maar toen ik navraag ging doen bij een Surinaamse vriendin bleek het helemaal niet zo moeilijk te zijn om bami te maken. Sterker nog, de Surinaamse keuken zit überhaupt niet zo ingewikkeld in elkaar. Ze vertelde mij dat het erg belangrijk is dat je met liefde in de keuken staat. Bami maak je op gevoel. Door goed te proeven krijg je de juiste balans te pakken. En dat deed ik. Proeven, koken, proeven, opnieuw beginnen, proeven en uiteindelijk had ik de juiste balans te pakken. Voor mij dan. Ik vind de bami op deze manier het allerlekkerst. En ik heb tot nu toe nog geen klachten gehad van de andere eters hier aan tafel. Ik heb alle ingrediënten trouwens gewoon in de supermarkt (het was wel een XL versie) kunnen kopen. Mocht je de producten nou niet in de supermarkt kunnen vinden kun je het beste naar een goede toko gaan, daar helpen ze je graag verder. Surinaamse bami met kip is ideaal als je voor meerdere personen kookt. Niet moeilijk om te maken en in minder dan een half uur klaar. Fijn na een drukke dag. 



Ingrediënten Surinaamse bami met kip voor 4 personen

400 gram spaghetti
350 gram kippendijen of kipfilet
2 teentjes knoflook
1 middelgrote ui
2 theelepels geraspte gember
25 ml zoete ketjap (manis)
50 ml zoute ketjap (asin)
Een paar takjes bladselderij
Een halve theelepel 5 kruidenpoeder
1 theelepel trassi
1 eetlepel tomatenpuree
4 maggiblokjes (de vierkante uit de ouderwetse maggi verpakking)
Een scheutje (zonnebloem)olie
Een snuf peper
(zonnebloem)olie om in te bakken

Surinaamse bami met kip

Breng een middelgrote pan met water en 3 maggiblokjes aan de kook. Kook de spaghetti in de bouillon tot het gaar is. Giet de spaghetti af en zet apart. 

Snijd de kip in stukjes. Versnipper de ui en pers de tenen knoflook.

Verhit een beetje olie in een hapjespan. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit tot het begint te geuren. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en bak het een paar minuten mee. Doe de kip, het 5 kruidenpoeder, de gember, de trassi en een snuf peper in de pan en meng alles met elkaar. Bak tot de kip gaar is.

Schep de spaghetti en de ketjap in de pan en roer alles goed door elkaar. Zorg dat de spaghetti, de ketjap en de kip goed met elkaar gemengd is.

Verwijder de bladeren van de takjes selderij en hak deze fijn. Verkruimel het laatste maggiblokje en strooi dit samen met de fijngehakte selderij over de bami. Schep alles nog een keer goed door elkaar en serveer direct.

Proef of de Surinaamse bami met kip op smaak is. Voeg, indien nodig, meer ketjap of selderij toe.

Serveer de Surinaamse bami met kip met zoetzure komkommer, sambal en eventueel een beetje kroepoek. Lekker met gemarineerde kippenpoten of saté.

Vond je dit recept lekker? Bekijk dan ook eens de Surinaamse Nasi.

Pin It

89 thoughts on “Recept: Surinaamse bami met kip

    • Lynn schreef:

      5-kruidenmix is een Chinese kruidenmelange die bestaat uit szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen. Het staat bij de potjes met kruiden. Ik gebruik altijd die van Original spices by Jonnie Boer van Euroma.

       
  1. Nienke schreef:

    Ik heb het met voorgebakken fa chong gemaakt. Ik vond de kruidnagel van de 5 spices helaas niet passen en te veel overheersen. Verder was t wel echt lekker.
    Veel smaakvoller dan andere recepten die ik geprobeerd heb. Wij hebben het met een beetje sambal gegeten, maar was ook prima zonder. Ga t volgende keer zonder 5 spices proberen.

     
  2. Amber schreef:

    Hij was heerlijk! Hij smaakte bijna net zo lekker als die van de Surinamer.
    Alleen ik heb nog best wat extra olie toegevoegd maar bij mij bleef het een beetje plakkerig.
    Verder erg lekker en een recept dat ik ga bewaren.!

    Groetjes je oude team genootje amber

     
  3. Wendy schreef:

    Echt zo lekker. Zelfs mijn kinderen zijn er dol op! Ik moet het dan ook wat vaker maken, wat ik zeker niet erg vind. Dank je wel voor dit aan te raden recept.

     
  4. Sanneke schreef:

    Hoi!

    Wat was dit lekker. Ik had alleen de spagetti wat langer moeten laten koken. Was net iets te al Gentenaar mijn smaak. Maar, zeker voor herhaling vatbaar!
    Dank je wel!

     
  5. Renate schreef:

    Hoi Lynn, ik ga over pakweg anderhalf uur jou bami maken met een van mijn cliëntjes. Tot voor kort maakt haar moeder die altijd voor haar maar ook voor mij en mijn gezin. Ze was Surinaams en O, O, O, wat kon ze lekker koken. Solosoep,bami, diverse soorten kip, pastei enz. enz. Maar ze is helaas plotseling overleden begin dit jaar en ze heeft alle recepten mee haar graf in genomen terwijl we altijd nog de afspraak hadden dat ze het mij allemaal zou gaan leren. Dus ik ben benieuwd straks maar als ik de reacties lees op je site zit het wel goed. Alleen ik blijf toch een beetje over die ketjap twijfelen. Heb ik het goed dat het in de eerste alinea gaat om de theelepels zout en zoet en in de vierde alinea over de 25 en 50 ml.?

     
      • Mireille schreef:

        Gebruik je in totaal 25 ml zoete en 50 ml zoute ketjap of komen daar nog de theelepels bij? Zoals ik de benodigdheden lees zou het totaal moeten zijn naar ga nu twijfelen. Gr Mireille

         
  6. Reina schreef:

    Hoi Lynn,

    Welke vorm van trassi gebruik jij? Poeder, pasta of blok? Ik denk de pasta van faja lobi? Want een theelepel trassi blok zou heel erg sterk van smaak zijn.

     
  7. Anita Verhees-Robroek schreef:

    Ga dit morgen maken. Met liefde in de keuken staan, zoals je vriendin zei, zit wel goed 🙂 Ik doe niks liever. We hebben er al zin in, het ziet er echt heerlijk uit. Ik kom uit Utrecht en bij mij tegenover zat een Surinaamse toko, maar hier in Weert, waar ik sinds mijn huwelijk woon, heb ik die luxe helaas niet. Ik heb mijn man vaak verteld hoe lekker het eten van daar was en dankzij dit recept kunnen we toch van de Surinaamse bami genieten. Super!

     
  8. PaulG schreef:

    vanuit het buitenland waar ze totaal niets van surinaams eten kennen, bedankt, misschien veel smaakstoffen bij mekaar, toch ? Maar erg kekker

     
  9. Denise schreef:

    Wauw echt voortreffelijk Dankjewel! Ik nam een hap en het is echt zo fijn als het perfect smaakt. Ik heb trassi van swiet motto gebruikt die is echt the best, heb wel eens andere marinades geprobeerd maar deze heeft echt die authentieke geur en smaak je ruikt het direct als je de pot opent. en een anderhalve theelepel daarvan ipv 1. En halve peper madam jeanet toegevoegd ipv zwarte peper, heerlijke pepers zijn dat en geeft net die extra flavour. Ik eet het nu en elke hap is hmmm

     
  10. Claire schreef:

    Het was in een woord verrukkelijk!!!
    Vanavond staat deze Surinaamse Bami voor de vierde keer bij ons op het menu. Dank je wel Lynn voor dit overheerlijke recept!

     
    • Willem schreef:

      Hallo Lynn, ik heb de bami een paar keer gemaakt het was heerlijk vooral de volgende dag,vandaag heb ik het ook weer gemaakt en als laatste een halve eetlepel sambal manis erdoor geschept ook dat was voortreffelijk.

       
  11. Helena schreef:

    Hallo
    IK heb al vaak Bami gemaakt voor mijn familie en vrienden. Maar deze spant echt de kroon. Vandaag weer gemaakt voor een vriendin die komt eten. Met natuurlijk de zoet zure komkommer er bij.
    Bedankt voor dit fijne recept.

     
  12. Irene Gort schreef:

    Deze staat bij ons regelmatig op het menu sinds ik het recept ontdekt heb
    Ik kook dan meestal voor twee dagen. De tweede dag komt er dan een lekkere omelet bij.
    Dank je voor het heerlijke recept!

     
  13. Riet schreef:

    l zo lang naar het recept aan het zoeken heb het nu gemaakt echt te gek lekker en makkelijk.ik doe er nog als extra heel fijn gesneden prei over heen maar bedankt

     

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *