|
Als ik geen zin heb om te koken loop ik vaak even naar de Surinaame toko bij ons om de hoek. Je kunt daar terecht voor roti, bami, nasi en nog 100 andere lekkere dingen. De overeenskomst? Het is allemaal superlekker. Omdat ik de smaak van de bami zo lekker vind, dacht ik altijd dat het erg ingewikkeld was om hem zelf te maken. Ik haalde hem dus steevast af. Maar toen ik navraag ging doen bij een Surinaamse vriendin bleek het helemaal niet zo moeilijk te zijn om bami te maken. Sterker nog, de Surinaamse keuken zit überhaupt niet zo ingewikkeld in elkaar. Ze vertelde mij dat het erg belangrijk is dat je met liefde in de keuken staat. Bami maak je op gevoel. Door goed te proeven krijg je de juiste balans te pakken. En dat deed ik. Proeven, koken, proeven, opnieuw beginnen, proeven en uiteindelijk had ik de juiste balans te pakken. Voor mij dan. Ik vind de bami op deze manier het allerlekkerst. En ik heb tot nu toe nog geen klachten gehad van de andere eters hier aan tafel. Ik heb alle ingrediënten trouwens gewoon in de supermarkt (het was wel een XL versie) kunnen kopen. Mocht je de producten nou niet in de supermarkt kunnen vinden kun je het beste naar een goede toko gaan, daar helpen ze je graag verder. Surinaamse bami met kip is ideaal als je voor meerdere personen kookt. Niet moeilijk om te maken en in minder dan een half uur klaar. Fijn na een drukke dag.
Ingrediënten Surinaamse bami met kip voor 4 personen
400 gram spaghetti
350 gram kippendijen of kipfilet
2 teentjes knoflook
1 middelgrote ui
2 theelepels geraspte gember
25 ml zoete ketjap (manis)
50 ml zoute ketjap (asin)
Een paar takjes bladselderij
Een halve theelepel 5 kruidenpoeder
1 theelepel trassi
1 eetlepel tomatenpuree
4 maggiblokjes (de vierkante uit de ouderwetse maggi verpakking)
Een scheutje (zonnebloem)olie
Een snuf peper
(zonnebloem)olie om in te bakken
Breng een middelgrote pan met water en 3 maggiblokjes aan de kook. Kook de spaghetti in de bouillon tot het gaar is. Giet de spaghetti af en zet apart.
Snijd de kip in stukjes. Versnipper de ui en pers de tenen knoflook.
Verhit een beetje olie in een hapjespan. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit tot het begint te geuren. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en bak het een paar minuten mee. Doe de kip, het 5 kruidenpoeder, de gember, de trassi en een snuf peper in de pan en meng alles met elkaar. Bak tot de kip gaar is.
Schep de spaghetti en de ketjap in de pan en roer alles goed door elkaar. Zorg dat de spaghetti, de ketjap en de kip goed met elkaar gemengd is.
Verwijder de bladeren van de takjes selderij en hak deze fijn. Verkruimel het laatste maggiblokje en strooi dit samen met de fijngehakte selderij over de bami. Schep alles nog een keer goed door elkaar en serveer direct.
Proef of de Surinaamse bami met kip op smaak is. Voeg, indien nodig, meer ketjap of selderij toe.
Serveer de Surinaamse bami met kip met zoetzure komkommer, sambal en eventueel een beetje kroepoek. Lekker met gemarineerde kippenpoten of saté.
Vond je dit recept lekker? Bekijk dan ook eens de Surinaamse Nasi.
het ziet er heerlijk uit ik gaa hem zeker maken dank je wel
voor het recept anne
Graag gedaan! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond 🙂
Dit is een echte surinaamse bami ! Well done, dank,
Heerlijk
Welke maggi blokjes kip?
Gr Berry
Wat voor trassi gebruik je. Je hebt verschillende soorten. Potjes en die stinkende blokjes. Heb het al een paar keer gemaakt was heerlijk maar toch even benieuwd.
Hoi lynn
Gaat er 1 pak spaghetti bij dit alles en voor hoeveel personen is dat
INGREDIËNTEN SURINAAMSE BAMI MET KIP VOOR 4 PERSONEN ….. Ik denk 4?
Is dit niet te zout voor kinderen om te maken?
Is mijn favoriete surinaamse bami recept, heerlijk !!
Vandaag gemaakt, heb meerdere recepten geprobeerd maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit !
Gisteren voor het eerst dit recept gemaakt voor 3 volwassenen, 2 pubers en een 9-jarige. Iedereen vond het zeer geslaagd!
HELEMAAL LEKKAH.
Spaghetti is toch geen bamie .
Surinaamse Bami wordt met spaghetti gemaakt.
Ingrediënten mie of spaghetti zijn hetzelfde.
Kan je dit gerecht ook een dag eerder maken?
Nee is onmogelijk. Dan ontploft het.
Lekker! Nu al een paar keer gemaakt!
Net gemaakt. Smaakte voortreffelijk Lynn
Wat leuk om te horen 🙂
Super! Vanavond gemaakt met een beetje paksoi en geraspte wortel erdoor. Zeker voor herhaling vatbaar. Thanks!
Hai,
Ziet er heerlijk uit, maar waar laat je de 100 ml Asin en 100 ml Manis? Ik zie alleen de theelepels hiervan terug?
Hoi, dankjewel :). Oeps.. vergeten te vermelden. Ik heb het aangepast. Fijn dat je het even meldt.
Bedankt voor dit recept! Twee keer gemaakt, mijn zoon en ik hebben heerlijk gegeten. Dit gerecht is zeker voor herhaling vatbaar.
Wat leuk om te horen <3
Wat voor maggi blokjes gaan er in het gerecht?
De “gewone” maggiblokjes. Die uit de ouderwetse verpakking
Hallo welke trassi moet erbij je hebt zoveel verschillende namelijk alvast bedankt
Ik gebruik meestal die van faja lobi. Die is goed verkrijgbaar. Zelfs de beter gesorteerde supermarkt heeft hem!
Surinaams vriendje gehad zeker
Je hebt het verhaal er boven niet gelezen of wel a mattie?
Ik ook niet! Het gaat mij toch niet om het verhaal! Het gaat om het recept. Kan mij het boeien waar je het gejat hebt.
Wat een lieve manier om een cadeautje aan te pakken.
Sukkel als je enkel dit te melden heb.
Het was heerlijk! Het favoriete recept voor Surinaamse bami bij ons thuis vanaf nu. Dank je wel!
Superleuk om te horen!
Welke kruiden zitten er in de 5 kruiden mix waar je het over hebt?
5-kruidenmix is een Chinese kruidenmelange die bestaat uit szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen. Het staat bij de potjes met kruiden. Ik gebruik altijd die van Original spices by Jonnie Boer van Euroma.
Ik heb het met voorgebakken fa chong gemaakt. Ik vond de kruidnagel van de 5 spices helaas niet passen en te veel overheersen. Verder was t wel echt lekker.
Veel smaakvoller dan andere recepten die ik geprobeerd heb. Wij hebben het met een beetje sambal gegeten, maar was ook prima zonder. Ga t volgende keer zonder 5 spices proberen.
de 5 kruidenpoeder is ook niet nodig, maak de surinaamse bami meer dan 30 jaar, en ik voeg het niet toe, wel ve-tsin voeg ik toe,maar dat is voor ieder anders
Heb het nogmaals gemaakt met originele Chinese 5 spices van de toko i.p.v. jonnie boer en dat was heerlijk.
Nogmaals dank voor het recept! Zal het ook nog eens met ve-tsin proberen
Ik vind dit een prima bami, ga zo door.
Is er ook een vervanger voor de maggi blokjes, ik gebruik liever pure producten!
Je zou selderijzout kunnen gebruiken, maar dit heb ik nog nooit getest. Maggi-blokje blijven het lekkerst. Deze gebruiken ze in Suriname ook veel.
Heb hem net voor het eerst gemaakt smaakte zeker niet verkeerd, maar ik denk 50 ml ketjap asin te veel is vond het iets te zout
Lekker, heb voor de dagelijkse groente witte kool en erwten toegevoegd na de kip.
Slim! Je kunt ook kousenband toevoegen.
Hallo Lynn, bij de ingrediënten staat 4 maggi blokjes. In een folie zitten 2 kleine blokjes. Moet ik dan 4 folies gebruiken (8) ?
Groet Marjolijn
Je gebruikt 2 folieverpkkingen dus 4 kleine blokjes.
Hij was heerlijk! Hij smaakte bijna net zo lekker als die van de Surinamer.
Alleen ik heb nog best wat extra olie toegevoegd maar bij mij bleef het een beetje plakkerig.
Verder erg lekker en een recept dat ik ga bewaren.!
Groetjes je oude team genootje amber
De spaghetti na het koken afspoelen met koud water helpt tegen het plakken
Heerlijk, we hebben gesmuld!
Net gemaakt, echt heerlijk!
Hoi. Ik heb hem vandaag gemaakt. Heerlijk gerecht! Die komt op het lijstje “vaker maken” te staan. Dank je wel.
Vandaag gemaakt, super lekker en zeker voor herhaling vatbaar.
Echt zo lekker. Zelfs mijn kinderen zijn er dol op! Ik moet het dan ook wat vaker maken, wat ik zeker niet erg vind. Dank je wel voor dit aan te raden recept.
Voor de ketjap welk merk gebruik je daarvoor.
Abc Ketjap manis is een echte aanrader, heerlijk en vol van smaak
How many grams/ounces in a square Maggi cube? I know these from living in Europe, but I have only seen rectangular “cubes” in California. Thanks!
Hoi!
Wat was dit lekker. Ik had alleen de spagetti wat langer moeten laten koken. Was net iets te al Gentenaar mijn smaak. Maar, zeker voor herhaling vatbaar!
Dank je wel!
Hoi Lynn, ik ga over pakweg anderhalf uur jou bami maken met een van mijn cliëntjes. Tot voor kort maakt haar moeder die altijd voor haar maar ook voor mij en mijn gezin. Ze was Surinaams en O, O, O, wat kon ze lekker koken. Solosoep,bami, diverse soorten kip, pastei enz. enz. Maar ze is helaas plotseling overleden begin dit jaar en ze heeft alle recepten mee haar graf in genomen terwijl we altijd nog de afspraak hadden dat ze het mij allemaal zou gaan leren. Dus ik ben benieuwd straks maar als ik de reacties lees op je site zit het wel goed. Alleen ik blijf toch een beetje over die ketjap twijfelen. Heb ik het goed dat het in de eerste alinea gaat om de theelepels zout en zoet en in de vierde alinea over de 25 en 50 ml.?
Ohh, ik hoop zo dat het in de buurt komt! Klopt. De theelepels en de ml’s zijn los van elkaar. Je begint met een beetje en voegt daarna de rest toe.
Gebruik je in totaal 25 ml zoete en 50 ml zoute ketjap of komen daar nog de theelepels bij? Zoals ik de benodigdheden lees zou het totaal moeten zijn naar ga nu twijfelen. Gr Mireille
Hoi Lynn,
Welke vorm van trassi gebruik jij? Poeder, pasta of blok? Ik denk de pasta van faja lobi? Want een theelepel trassi blok zou heel erg sterk van smaak zijn.
De pasta inderdaad!
Hoe moet je de trassi vervangen als je schaaldier allergie hebt?
Momenteel aan het maken!
Ruikt al heerlijk!
Ga dit morgen maken. Met liefde in de keuken staan, zoals je vriendin zei, zit wel goed 🙂 Ik doe niks liever. We hebben er al zin in, het ziet er echt heerlijk uit. Ik kom uit Utrecht en bij mij tegenover zat een Surinaamse toko, maar hier in Weert, waar ik sinds mijn huwelijk woon, heb ik die luxe helaas niet. Ik heb mijn man vaak verteld hoe lekker het eten van daar was en dankzij dit recept kunnen we toch van de Surinaamse bami genieten. Super!
Gebruik je de trassi van faja lobi of flower trassi bakar?
Meestal faja lobi
Heerlijk recept!!
Was ZO lekker!
Super lekker! en simpel te maken, wauw!!
Dit is zo lekker geworden! Dank je voor het recept, ik ga dit zeker vaker maken.
vanuit het buitenland waar ze totaal niets van surinaams eten kennen, bedankt, misschien veel smaakstoffen bij mekaar, toch ? Maar erg kekker
Kan trassi van vomar ook?
Wauw echt voortreffelijk Dankjewel! Ik nam een hap en het is echt zo fijn als het perfect smaakt. Ik heb trassi van swiet motto gebruikt die is echt the best, heb wel eens andere marinades geprobeerd maar deze heeft echt die authentieke geur en smaak je ruikt het direct als je de pot opent. en een anderhalve theelepel daarvan ipv 1. En halve peper madam jeanet toegevoegd ipv zwarte peper, heerlijke pepers zijn dat en geeft net die extra flavour. Ik eet het nu en elke hap is hmmm
*swiet moffo bedoel ik
ik zou graag een vegetarische versie maken, de kip wordt vega kip maar wat kun je het beste gebruiken in plaats van de trassi?
Het was in een woord verrukkelijk!!!
Vanavond staat deze Surinaamse Bami voor de vierde keer bij ons op het menu. Dank je wel Lynn voor dit overheerlijke recept!
Gisteren gemaakt!
Wij vonden het prima maar niet fantastisch. Lekker als bijgerecht maar niet als hoofdgerecht..
Vandaag gemaakt, het was erg lekker.
Iemand een alternatief vor trassie ivm garnalen allergie?
Hallo Lynn, ik heb de bami een paar keer gemaakt het was heerlijk vooral de volgende dag,vandaag heb ik het ook weer gemaakt en als laatste een halve eetlepel sambal manis erdoor geschept ook dat was voortreffelijk.
Het is heel lekker alleen jammer dat er niet bij staat hoelang je iets moet bakken of koken
Zzzzzoooo lekker
Hallo
IK heb al vaak Bami gemaakt voor mijn familie en vrienden. Maar deze spant echt de kroon. Vandaag weer gemaakt voor een vriendin die komt eten. Met natuurlijk de zoet zure komkommer er bij.
Bedankt voor dit fijne recept.
Deze staat bij ons regelmatig op het menu sinds ik het recept ontdekt heb
Ik kook dan meestal voor twee dagen. De tweede dag komt er dan een lekkere omelet bij.
Dank je voor het heerlijke recept!
super smikkelen
l zo lang naar het recept aan het zoeken heb het nu gemaakt echt te gek lekker en makkelijk.ik doe er nog als extra heel fijn gesneden prei over heen maar bedankt
Kan ik het een dag bewaren? Is ie misschien een dag later zelfs beter?