|
O MY GOD guys, ik heb me afgelopen weekend toch iets lekkers gemaakt! Ik zat echt te genieten aan tafel. Of eigenlijk in de keuken, want ik kon mezelf maar moeilijk bedwingen om van deze god-de-lijke babi pangang af te blijven. Schrik niet van de uitgebreide beschrijving. Of van het feit dat het vlees een hele nacht (of dag, net wat je wilt) moet marineren. Want als je het vlees de avond ervoor in de marinade knalt hoef je de dag erna hooguit een half uurtje in de keuken te staan. Want dit is echt easy peasy. Volg simpelweg de stapjes en het zal niet mislukken. Vind je buikspek spannend klinken? Dat valt echt wel mee. Vraag het gewoon even aan de slager. Die heeft vast wel een stuk voor je liggen. Wedden dat je met dit recept de show gaat stelen?
Ingrediënten babi pangang voor 4 personen
750 gram buikspek zonder huid
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
1 limoen
2 theelepels geraspte gember
1 eetlepel ketoembar
300 ml ketjap manis
1 rode peper
1 steranijs
300 gram atjar tjampoer
Gefrituurde uitjes om te garnerenn
Eventueel rijst voor erbij
Voor de zoetzure saus
400 ml water
1 eetlepel sambal badjak
1 eetlepel tomatenpuree
4 eetlepels basterdsuiker
2 eetlepels gembersiroop
1 teen knoflook
1 middelgrote ui
4 eetlepels tomatenketchup
Een halve citroen
2 eetlepels maïzena
Een snuf zout
Begin met het maken van de marinade. Doe de ui, de tenen knoflook, de gember en de chilipeper (houd je niet zo van pittig? Verwijder dan eerste de zaadlijsten) bij elkaar in een hakmolentje. Maal tot een grove pasta. Doe de ketjap, het limoensap, de geraspte limoenschil, de steranijs en de ketoembar bij het uienmengsel en roer alles door elkaar.
Snijd het buikspek aan de kant waar de zwoerd zat om de halve centimeter in. Zorg dat je hem niet helemaal doorsnijdt.
Giet de marinade in een (oven)schaal en leg het buikspek met de ingesneden kant in de marinade. Dek de schaal af en zet het in de koelkast. Laat het buikspek een nachtje marineren.
Verwarm een oven met grillstand op 170 graden voor. Haal het vlees uit de marinade en leg het met de ingesneden kant naar boven op een rooster of bakplaat. Bak het vlees 8 minuten en draai het om. Bak het vlees nogmaals 8 minuten.
Haal het vlees uit de oven en snijd het in plakjes. Leg de plakjes naast elkaar op het rooster of de bakplaat. Bak de plakjes aan beide kanten 5 minuten zodat ze lekker knapperig worden.
Ga nu verder met de saus. Versnipper de ui en pers de tenen knoflook. Verhit een beetje olie in een steelpan. Doe de knoflook en de ui in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe de rest van de ingrediënten voor de saus in de steelpan en breng aan de kook. Meng de maïzena met 2 eetlepels water en giet in de saus. Laat de saus pruttelen tot hij iets dikker is geworden.
Bedek een schaal met atjar tjampoer. Leg de babi panang op de atjar en schep de saus erop. Bestrooi met gefrituurde uitjes en serveer met rijst.
Dit recept ziet er heerlijk uit. Ik denk dat het veel werk is, maar zeker de moeite waard.
Ik weet wat steranijs is, maar ik heb het nog nooit gebruikt. Moet ik de hele steranijs in de marinade doen en er later uitvissen, net als een laurierblaadje?
Wat leuk om te horen! Klopt, die haal je er na het marineren weer uit!
Hoeveel gram is dat blikje tomatenpuree? Het lijkt me heerlijk. Ik ga het zeker uitproberen
Dit recept heb ik nu een aantal keren gemaakt. Het is echt zoooo ontzettend lekker!!
Hoi hoi,
Ik ben al een tijdje nieuwsgierig naar dit recept, ik vraag me wel af of ik dit zou kunnen maken met speklappen zonder zwoerd? Ik weet zeker dat ik mijn man er een plezier mee zou doen.
Groetjes,
Berna